Mit érzünk? Miért?




Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy nem tudtuk szavakba foglalni, pontosan mit éreztünk belül.
Kerestük, halmoztuk a szavakat, mégsem tudtuk pontosan megfogalmazni, amit éreztünk.

Beszélgetések során gyakran találkozom ilyen mondatokkal:

Nem tudom megfogalmazni, miért. Csak rossz volt.

Bárcsak át tudnád érezni, amit én érzek.

Bárcsak megértenél!

Te nem tudod, nekem milyen rossz ez a helyzet! Te el se tudod képzelni, milyen szenvedésen megyek keresztül!

Túl szegényes a szókincsem, hogy leírjam, pontosan mit érzek legbelül.


Szeretném felhívni az olvasók figyelmét egy tévedésre: az, hogy nem tudunk az érzéseinkről beszélni, a legtöbbször nem a szókincsünk hiányossága miatt van. Sokkal nagyobb probléma, hogy nem ismerjük jól önmagunkat. Kevés időt töltünk önmagunk megfigyelésével, és túl sok energiát fordítunk mások megítélésére. Nem hallgatunk a belső hangunkra, mert könnyebb önmagunkat felmenteni. Nagyon nehéz kimondani az igazságot saját érzéseinkről, mert esetleg olyan tulajdonságok derülnek ki, amiket nem szívesen gondolnánk magunkról. Nagyon fontos nekünk, hogy jó embernek gondolhassuk magunkat, és ha szükséges, inkább elfedjük a valóságot ennek érdekében.

Bizonyos mértékig ez egy normális, énvédő módszer, és az egészséges személyiségnek elengedhetetlen része. Ha túlzásba visszük, akkor viszont romboló. Nehézségeket okozhat a párkapcsolatunkban, a gyerekeinkkel való kapcsolatunkban, és az életünk számos területén.

Arra biztatok mindenkit, szánjon arra időt, hogy önmagáról gondolkozzon. Figyelje meg saját reakcióit különböző helyzetekben! Mondja ki hangosan, pontosan mit érez és mi ennek az oka! Vizsgálja meg utólag is döntéseit és azok miértjeit! Adjon magának időt olvasásra, keressen olyan könyveket vagy internetes tartalmakat, melyek által fejlődni tud az önismeretben! Tanuljon meg önmagának is megbocsátani!

Két segítséget szeretnék ajánlani ezzel kapcsolatban.

Biztosan sokan ismerik a Dixit nevű társasjátékot. Ebben a játékban van egy csomag kártya, melyeken különleges, szimbolikus, sokféleképpen értelmezhető képek vannak. Ha rendelkezünk ezekkel a kártyákkal (vagy esetleg kölcsön tudjuk kérni), néha elég csak kipakolni őket az asztalra, és választani egyet, amivel legjobban le tudjuk írni, hogyan érezzük magunkat. Fontos kimondani, miért azt a kártyát választottuk, mit érzünk és miért. Nagyon megkönnyíti az önkifejezést, és kreatív gondolatokra sarkall ez a módszer. (A képek az interneten is megtalálhatók, illetve nagyon jól használható módon a Pinteresten is. Keresőkifejezés: 'dixit cards')

A másik lehetőség, hogy számot vessünk érzelmeinkkel, az egy érzelemlista használata. Az interneten sok ilyet találni, én nagyon összeszedettnek tartom az Asszertív Akadémia listáját, ide kattintva lehet elérni. Ki lehet nyomtatni, a segítségével el lehet gondolkozni, hogy bizonyos esetekben hogyan érzünk.

Kívánom, hogy ezekkel a módszerekkel is jobban megismerjék önmagukat és ezáltal még gazdagabb, boldogabb párkapcsolatban élhessenek olvasóim!

Megjegyzések