Megmarad-e a szerelem?


Megmarad-e a szerelem?
Ha elmúlt, visszahozható még?

Kezdetben mindig olyan szép minden. Nincsenek konfliktusok, vagy ha vannak is, egy vállrándítással megoldjuk őket. A társunkat olyan szépnek és jónak tartjuk, hogy bármit megbocsátunk neki hamar. Nincs szomorúság, sérelem, csak jóleső izgalom a találkozások előtt. Ha külön vagyunk is, róla ábrándozunk, elképzelünk mindenféle ártatlan szituációt, hogyan tenne most a társunk vagy mi a jelenlétében. Ábrándozunk, boldogan tervezzük a közös jövőt. Azt szoktuk mondani: rózsaszín (lila) ködben járunk, vagy a felhők felett három méterrel. Megmaradhat a párkapcsolatban ez a fajta szerelem?

Nem áltatok senkit: ez az izgalom, így, ilyen formában, nem fog megmaradni. Megmaradhat viszont egy másfajta, biztonságos, erős köteléken alapuló szerelem. (Szándékosan használom a szerelem szót a szeretet helyett, mert más minősége van a kettőnek, és hiszem, hogy a szerelem is megmaradhat egy hosszú párkapcsolatban.) A pszichológia álláspontja az, hogy nagyjából két évig tart ez a filterekkel gazdag, boldog állapot. Nagyjából ennyi ideig tart, hogy nem igazán veszünk tudomást a társunk hibáiról, vagy a kapcsolatunkat megnehezítő dolgokról. Később hirtelen minden tisztává válik: az idegesítő szokások, a rossz berögződések, a kommunikációs elcsúszások, vagy akár a társunk külsejének minket ki nem elégítő részletei.

A kezdeti, idealizált állapot hamar elmúlik. Ha vissza is hozzuk (vagy sok munka árán megtartjuk), máshogy lesz izgalmas, máshogy idealizálódik a társunk a fejünkben. De higgyétek el nekem: ez is nagyon szép érzés.

Ha ellaposodik egy kapcsolat, azt mondják a felek: hol van már a régi szerelem? Az már elmúlt, soha nem lesz olyan, mint régen. Igazuk van: OLYAN nem lesz, de lehet még jobb is. A médiatermékek kialakítottak bennünk egy olyan érzést, hogy megváltást a mindent elsöprő, izgalmas, lángoló szerelem adhat, és közben elfelejtettük, milyen boldogság békés, csendes tűzben élni a társunk mellett. Itt is vannak örömpillanatok, nevetés, érzékiség, büszkeség, együtt elért célok, izgalom. Nem jön magától, mert dolgozni kell érte, de ez igaz a kapcsolat elejére is. Ha nem locsoljuk a növényt, elszárad. Ha nem etetjük az állatunkat, éhen hal. Ha nem dolgoznak az emberek egy gyárban, nem készül el a termék. Sorolhatnék még ezernyi közhelyt, egy a lényeg: ha dolgozunk a párkapcsolatunkért, megőrizhetjük frissességét is, miközben biztos háttérországot ad nekünk.

Ha nem megy egyedül, de a felek szeretnék újra érezni ezt a boldogságot, érdemes szakemberhez fordulni. Vannak olyan szerencsések, akik szocializációjuk során olyan fegyvertárra tettek szert, hogy ösztönösen képesek életben tartani a kapcsolat lángját. És vannak sokan mások, akik nem kapták meg ezeket az adományokat. Bennük is megvan a képesség a láng felélesztéséhez, de lehet, hogy ezt csak egy párkapcsolati tanácsadó segítségével tudják megvalósítani. Nekik is joguk van a boldogsághoz, és újra megtapasztalni azt a csodálatos érzést: szerelmes vagyok a páromba.


www.paarta.hu

Megjegyzések